Kérdése van? Keressen minket! (06) 1-461-01-70

Önszabályozó fűtőkábelek

Az önszabályzó fűtőszalagokkal történő fagymentesítés más fűtési módokkal szemben sokkal hatékonyabb és energiatakarékosabb, hiszen szükség esetén nagyobb teljesítményt tud bevinni adott felületre és így a fűtési idő lényegesen lerövidül (a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy amit egy önszabályozó fűtőszalag 4 óra alatt elolvaszt, azt más fűtési megoldásokkal minimum 8-24 óra alatt lehet reprodukálni mindaddig, amíg a nagy igénybevétel miatt meg nem hibásodnak). Önszabályozó tulajdonságaik révén nem kell méretezni, tetszőleges hosszra levághatóak, nem tudják magukat elégetni és átlapolásoknál sem égnek át. Fizikai paramétereiknek köszönhetően nagy felületen tudják átadni a hőt, ami hődinamikai szempontból fontos. Az önszabályozó rendszer beépítése esetén kihasználható a fűtőszalagok azon tulajdonsága, hogy a gyors felfűtés után leszabályoznak és visszaesik a teljesítmény igényük. Főként nagyobb energiaigényű rendszereknél, ahol több fűtőkör kerül beépítésre, nem szükséges egyszerre beléptetni az összes fűtőkört, hanem 10-15 perces időkésleltetéssel, akár 2-3 ütemben beléptetve azokat, lényegesen csökkenthető a rendszer maximális energiaigénye és a szükséges kismegszakítók értéke.

Az általunk kínált önszabályzó fűtőszalagok kifejezetten szabadtéri burkolatok fagymentesítésére lettek kifejlesztve. Önszabályzó tulajdonságaiknak köszönhetően egyszerűen betervezhetőek és kivitelezhetőek, tetszőleges hosszra levághatóak, nem tudják magukat túlfűteni és átlapoláskor sem égnek át. Rendkívül masszív külső modifikált polyolefin burkolat védi őket a mechanikai sérülésektől és a talajban előforduló agresszív kémiai hatásoktól. Ennek köszönhetően a szakszerű kivitelezés során keletkezhető hiba valószínűsége minimális, továbbá alkalmasak minden burkolattípusba történő fektetésre.

 

Raychem / ViaGard EM2-XR

Alkalmazható homokba ágyazott térkő, beton, vasbeton illetve betontakarás (min. 2 cm) esetén 2,5 – 4,0 cm aszfalt kopórétegű (közvetlenül melegaszfaltba nem alkalmazható) burkolatokhoz

Névleges teljesítmény: 90 W/m @ 0°C ; 130 W/m @ -10°C
Névleges feszültség: 230 V AC
Maximális behatási hőmérséklet: +110°C
Minimális szerelési hőmérséklet: -20°C
Méretek: 18,9 mm x 9,5 mm        
Max. fektetési hossz: 85 m / 50 A
Szükséges kismegszakítók: C karakteriszti
Felépítés: két eres, önszabályzó fűtőszalag
Nemzetközi tanúsítvány: CE, VDE

Thermotex / SRF SM2-CR

Alkalmazható homokba ágyazott térkő, beton, vasbeton illetve betontakarás (min. 2 cm) esetén 2,5 – 4,0 cm aszfalt kopórétegű (közvetlenül melegaszfaltba nem alkalmazható) burkolatokhoz

Névleges teljesítmény: 80-90 W/m @ 0°C ; 130 W/m @ -10°C
Névleges feszültség: 230 V AC
Maximális behatási hőmérséklet: +110°C
Minimális szerelési hőmérséklet: -20°C
Méretek: 18,0 mm x 10,0 mm      
Max. fektetési hossz: 85 m / 50 A
Szükséges kismegszakítók: C karakteriszti
Felépítés: két eres, önszabályzó fűtőszalag
Nemzetközi tanúsítvány: CE

A Raychem ViaGard családba tartozó EM2-XR és a Thermotex SRF családba tartozó SM2-CR fűtőszalagok praktikus megoldást biztosítanak gépkocsik és tehergép-járművek számára kiépített rámpák, garázs be- és kihajtók felületfűtéséhez, továbbá járdák és lépcsők burkolatainak fagymentesítéséhez.

 

Az EM2-XR és SM2-CR önszabályozó fűtőszalagok a gyárilag beállított rácsszerkezetüknek köszönhetően -10°C-os környezeti hőmérséklet esetén képes leadni 130 Wattot is méterenként (230 V ac névleges feszültség esetén), amivel a megfelelő rétegrend és fektetési távolság betartása esetén képesek pótolni akár a 420-520 W/m² hőveszteséget. Az intenzív felfűtés után folyamatosan leszabályoznak és beállnak (kb. 15 perc alatt) egy folyamatos hőntartó működésre, amivel pótolják a szükséges 300 - 360 W/m² hőveszteséget, ezáltal biztosítva két fűtőszalag közötti legtávolabbi ponton is a fagymentesítéshez szükséges +5°C-os felületi hőmérsékletet a burkolaton. Önszabályozó tulajdonságaik révén rendkívül gyorsan felfűtik a burkolatot, mindig a környezeti hőmérséklethez igazítják a leadott teljesítményt, hogy folyamatosan biztosíthassák a balesetmentes közlekedést, és hogy a csapadékképződés megszűnése után akár már egy órával is teljesen száraz legyen a burkolatok járófelülete. Alsó hőszigetelés nem szükséges (kivéve alulról nyitott hídszerkezetek, műtárgyak), mivel szükség van a talaj által kisugárzott hőre!

 

Az EM2-XR és SM2-CR a gyárilag javasolt rétegrendekben, beton- és aszfaltburkolat esetén 30 centiméteres (±20 mm), homokba ágyazott díszkő burkolat esetén 25 centiméteres (±20 mm) fektetési távolsággal tudja biztosítani a folyamatos olvasztást. Melegaszfalt terítése esetén ügyelni kell arra, hogy legalább 2 cm beton fedje el a fűtőszalagokat, mivel azok nem bírják ki a direkt, 110°C feletti környezeti hőmérsékletet. Egyedi rétegrendeknél szükséges lehet a fektetési távolság megváltoztatása. Meglévő beton illetve aszfalt burkolatokba utólagosan is beépíthetőek, köszönhetően a nagy fektetési távolságuknak (30cm távolságonként bevágott hornyokba történő fektetés)!

 

A lépcsők, főként ha közterületen helyezkednek el, funkciójukból adódóan jóval nagyobb forgalomnak vannak kitéve, ezáltal fokozottan balesetveszélyes területnek számítanak  lefagyás  esetén. Más szabadtéri burkolatok fagymentesítésétől eltérően, a lépcsőfokok éleinél jóval nagyobb a hőveszteség, hiszen ott felfelé és oldalirányba is hőt von el a környezet. Ezért az önszabályozó fűtőkábelek lépcsőkbe való fektetése esetén fokonként két fűtőszál elhelyezése szükséges (Max. 40cm belépő hosszúság figyelembevételével). Az első szálat a lépcsőfokok éleihez, kb. 5 cm távolságra az él síkjától, és a gyárilag javasolt rétegrendekben megadottnak megfelelően kell a járófelület szintje alatt fektetni. A második szálat is az első fűtőszállal megegyező mélységben kell beszerelni úgy, hogy a két fűtőszál fektetési távolsága ne legyen kevesebb 15 centiméternél, és ne haladja meg a 20 centimétert, ezáltal biztosítva a folyamatos olvasztást. Egyedi rétegrendeknél szükséges lehet a fektetési távolság megváltoztatása.

 

Az EM2-XR és SM2-CR önszabályozó fűtőszalagokat a VIA-CE1 zsugorcsöves összekötő és végelzáró használatával, hőre zsugorodó technológiával köthetjük össze az elektromos megtápláló kábellel (sodrott erű 3 x 6 mm²-ig, védőcsőben vezetve), amellyel masszívan és megbízhatóan biztosítható a csatlakozás. A tápkábel keresztmetszetét a fűtőkörök hossza és azok biztosító értéke határozza meg.
A fűtőkörök biztosításához mindig "C" karakterisztikájú kismegszakítókat szükséges használni. A 32A-es (Max. 55 m), vagy annál kisebb biztosítóértékű fűtőkörök esetén a tápkábeleket direkt elvezethetjük a villamos elosztó szekrényig. Azoknál a fűtőköröknél, amelyeknek biztosítóértéke meghaladja a 32A-t, a tápkábelek hossza nem haladhatja meg az 5 métert (VDE előírás). Ezekben az esetekben egy közbeeső összekötő sorkapocs dobozt kell beiktatni, majd onnan a megfelelő keresztmetszetű tápkábelt elvezeti a villamos elosztó szekrényig. Előírás szerint 30mA-es áramvédő kapcsoló beépítése szükséges az elosztó szekrénybe (500 méterig összesített fűtőkörönként).

Az önszabályzó fűtőszalag telepítését mindig a csomagolásban található szerelési utasításoknak megfelelően kell elvégezni! Kivitelezéskor ügyelni kell arra, hogy a fűtőkábeleket ne érje sérülés és ne vezessük keresztül dilatációkon! A tetszőleges hosszúságra vágható önszabályzó fűtőszalag egyszerűen kiteríthető a fűtendő felületre. A fűtőkábelt lehetőség szerint minél hosszabb nyomvonalon fektessük le és a fűtőkörök egymással párhuzamosak legyenek. Fektetésnél ügyeljünk arra, hogy a fűtőkábel fordítások a kábel élén történjenek és a kábel ne tekeredjenek meg a tengelye körül. A szerelőaljzathoz történő rögzítéshez fém- vagy műanyag háló terítése javasolt, melyhez műanyag kábelpántolókkal fogassuk hozzá a fűtőkábelt.

 

Minden szabadtéri burkolat fagymentesítés vezérlésének többféle módja lehet. Működtethetőek manuális kézi vezérléssel is, de mivel a be- és kikapcsolás az emberre van bízva, ezért sokszor későn kapcsolják be a fűtést, vagy elfelejtik kikapcsolni azt. Ha akkor kapcsolják be a burkolatfűtést, amikor már leesett egy nagyobb (10-15 cm) vastagságú hó, a fűtés csak alagutakat fog olvasztani (mivel a hó jó hőszigetelő), mert nem képes ilyen vastagságú egybefüggő réteget lefűteni, ha pedig elfelejtik kikapcsolni, igen sokba kerülhet majd a villanyszámla. Léteznek berendezések, amelyek burkolathőmérséklet függvényében kapcsolják be a fűtést. Ez a megoldás kétségtelenül megbízhatóbb, mint a kézi kapcsolás, de nem kimondottan energiatakarékos. Ebben az esetben a fűtés csak a tetszőlegesen beállítható burkolathőmérséklet (pl. +3°C) alatt kapcsol be, de a téli hónapokban bizony elég sokat van ez alatt a hőmérséklet és az ezzel egyidejű csapadékok összesített időtartama közel nincs ennyi. Magyarországon a +5°C alatti csapadékos órák száma 5 éves átlagot figyelembe véve 100-150 óra/év (Alpesi országokban számolnak 250-350 órával). Mindezeket figyelembe véve jelentős energia megtakarítás érhető el a hőmérséklet- és nedvességérzékelős VIA-DU-20 típusú vezérlővel. A vezérlő az érzékelők adatait kiértékeli, és a fűtést csak akkor kapcsolja be, ha két feltétel, a kritikusan alacsony hőmérséklet és a nedvesség egyidejűleg fennáll. A nedvességérzékelőt a burkolat járószintjével egy síkban kell elhelyezni, nem szabad elburkolni. A lépcsők esetén, főként ha azok közterületen találhatóak és állandóan nagy személyi forgalomnak vannak kitéve, a nedvesség-érzékelők rendszeres tisztítása szükséges a pontos nedvességmérés érdekében. A VIA-DU-20 digitális vezérlő szabadon programozható magyar nyelvű menürendszerrel is rendelkezik a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Az önszabályozó fűtőszalagok, a VIA-CE1 és a VIA-DU-20 karbantartást nem igényel, évente egyszer a tél beállta előtt egy funkció vizsgálat ajánlott.

Kérdése van? Ötlete van?

Fűtőkábelekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kollégáinkhoz! Több évtizedes tapasztalattal és kimagasló szaktudással állunk rendelkezésére.

polynorm-futokabelek-a9 polynorm-futokabelek-b9 polynorm-futokabelek-c9 polynorm-futokabelek-d9 polynorm-futokabelek-e9

Mi megválaszoljuk!

POLY-NORM 2000 Kft. H-1147 Budapest Lőcsei út 81. H-CS 8-16 P 8-14 (06) 1-461-01-70 (06) 1-461-01-71 polynorm2000@polynorm2000.hu