Kérdése van? Keressen minket! (06) 1-461-01-70

Összekötők

POLJ, SXSU, MXSU középfeszültségű, hőzsugor kábelösszekötők egy- és háromerű, árnyékolt, műanyag szigetelésű kábelekre 10(12) kV, 20(24) kV és 35(42) kV

A Raychem POLJ (POLymeric Joint) család forradalmasította a középfeszültségű összekötőket. Közös jellemzője, hogy az áramkötést szakadófejes, csavaros hüvellyel valósítják meg. Ezek az EXRM-1260-as családhoz tartozó hüvelyek nagy keresztmetszet átfogás mellett alkalmasak alu- és rézvezetőjű, sodrott- és tömörerű kábelek összekötésére és nem kell présszerszám az installáláshoz. A nem átmenő JSCR térvezérlő csövek rövid parkolási hosszt igényelnek, így a rövidebb kötés miatt kisebb munkagödröt kell ásni. Az összekötőhüvely felett egy 3 rétegű un. Rayfit árnyékolt-szigetelő cső van. A külső fekete réteg az árnyékolás. A középső piros színű réteg a zsugorítás során nagy nyomóerőt fejt ki az alatta lévő szintén piros szigetelő rétegre, ami villamos szigetelés és térvezérlés miatt rendkívül fontos. Ez a zsugorcső technológia rugalmasan követi a kábel alakját mind szereléskor, mind rövidzárlatkor, valamint egylépéses zsugorítást és ezzel szerelési idő lerövidítést eredményez. A fémes árnyékolást helyreállító ónozott rézszövedéket tekercsrugó rögzíti a kötésben (forrasztásmentes kötés), ami a megbízhatóan teljesít esetlegesen fellépő rövidzárlati áramok estén.

A POLJ család elérhető 10(12), 20(24), 35(42) kV-os feszültségszinteken, 25...630 mm2-es keresztmetszet tartományban, egy és háromerű, rézhuzal vagy szalagárnyékolású, páncélozás nélküli és páncélozott kábelekre.

A POLJ-12/3x...1x ill. POLJ-24/3x...1x átmeneti összekötő 1-erű és 3-erű kábelek között alkalmazható, úgymint a SzAQkrKVM ("Roundal") és a mai VDE szabványú kábelek. Felépítésük hasonló a 3-erű egyenes összekötőhöz. Különleges tömítőcsipeszek biztosítják az 1-erű oldal erenkénti burkolatának lezárását.

A REPJ család a POLJ család javító változata. A javító összekötő hasonló az egyenes összekötőhöz. A javító kötés hossza lehetővé teszi a sérült kábeldarab kiváltását egy másik darab kábel betoldásával és két toldóhüvellyel. Ezzel 10 és 20 kV-on maximum 520 mm-es darabon vagy 35 kV-on 420 mm-es darabon váltható ki a kábel.

A Raychem SXSU középfeszültségű hőzsugor összekötői felépítésében hasonlóak a POLJ családhoz, de nem tartalmaznak összekötőhüvelyt. Mind szakadófejes csavaros, mind préshüvellyel használhatók. Alkalmazási 10(12), 20(24), 35(42) kV-os feszültségszinteken, 35...1200(!) mm2-es keresztmetszet tartományban, 1 és 3-erű, rézhuzal vagy szalagárnyékolású, páncélozás nélküli és páncélozott kábelekre.

Az MXSU család a POLJ középfeszültségű összekötők nyugat-európai megfelelője. A különbség az összekötőhüvely típusában van. A BSM szakadófejes, csavaros hüvelyek más alkalmazási tartományban készülnek, így a mindinkább elterjedt 95...240 mm2-es átfogási tartomány követelményt egyetlen összekötővel le lehet fedni. A kötésekben a fémes érárnyékolás folytonosítását kisméretű, szakadófejes összekötőhüvellyel oldják meg.

Az MXSU család elérhető 10(12), 20(24), 35(42) kV-os feszültségszinteken, 25...1000 mm2-es keresztmetszet tartományban, egy és háromerű, rézhuzal árnyékolású kábelekre készülnek. Szalagárnyékolás, páncélozás és átmeneti kötés vagy javító betoldás esetén kiegészítő készleteket kell rendelni, ilyen igényeknél célszerűbb a régi magyar szabványú kábelekre jobban illeszkedő POLJ családot alkalmazni.

CSJA középfeszültségű, hidegzsugor kábelösszekötők egyerű, árnyékolt, műanyag szigetelésű kábelekre 10(12) kV, 20(24) kV és 35(42) kV

A műanyagszigetelésű, egyeres kábelek összekötésére használható Raychem hidegzsugor "All-In-One" jellegű kábelösszekötőiben minden fontos alkatrész úgymint a szigetelőtest, a földelés – árnyékolás helyreállítás, valamint a vízzáró külső burkolat egy integrált rendszert alkot és egy kitámasztó spirál által feltágított állapotban kerül leszállításra.

Ez gyors szerelést és rövid parkoltatási hosszt eredményez. Még a külső burkolócsövet sem kell a kábel burkolatán előzetesen parkoltatni. Az egytestű, szilikongumiból készült szigetelőtest nagy mechanikai tágíthatósággal rendelkezik, így az egyes összekötőknek nagy a keresztmetszet átfogási tulajdonsága.

A nagyfeszültségű technikánál kifejlesztett rendszerhez hasonlóan a szilikon szigetelőtest integrált geometriai térvezérlővel és az összekötő hüvely fölötti Faraday kalitkával rendelkezik, ami kiváló villamos szilárdságot biztosít. Emiatt további térkitöltő anyag a toldóhüvely fölé nem szükséges.

A szilikon szigetelő test külső felén egy tekercselt rézszövedék van gyárilag felparkoltatva, ez állítja helyre a fémes árnyékolást. A spirál kihúzása után ezt egy tekercsrugós rögzítéssel kell a kábel fémes árnyékolásával összekötni. Az installálás végén a külső vízzáró EPDM burkolócsövet egyszerűen rá kell görgetni a kötés fölé.

Az összekötők szereléséhez az általános kábelelőkészítési szerszámokon túl nincs szükség semmilyen hőzsugor szerszámra. Minden készlet tartalmaz a szereléshez szükséges kenő segédanyagot. A lezsugorítás során külön az erre célra kifejlesztett kitámasztó spirál kis erővel húzható ki.

CSJA család elérhető 10(12), 20(24), 35(42) kV-os feszültségszinteken, 35...630 mm2-es keresztmetszet tartományban. Az összekötők szakadófejes csavaros toldóhüvellyel és anélkül is rendelhetők.

Átmeneti (vegyes) összekötők műanyag szigetelésű (árnyékolt) és háromerű, övköpenyes, övpapírszigetelésű (SB struktúra) kábelekre 10(12) kV, TRAJ-12, MXSU-12

A Raychem olajospapírszigetelésű és műanyagszigetelésű kábelek közötti vegyeskötéseinek közös jellemzője, hogy a papír oldalon az ereket teflon alapú, átlátszó, olajálló cső fedi be, ami biztosítja, hogy az olaj, mint szigetelő anyag a kábelben maradjon és ne szivárogjon át a műanyag oldalra, károsítva ezzel a fekete zsugorcsöveket. Majd a papír oldalon vezetőképes elágazó idommal és CNTM vezetőképes csővel a papírszigetelésű kábelt struktúrájában és anyagában kvázi műanyagszigetelésű kábellé alakítjuk át. Innentől a két oldal összekötése hasonló a korábban leírt műanyagszigetelésű kábelek összekötéséhez.

A TRAJ-12 (TRAnsition Joint) és MXSU-12-es vegyeskötésekben az összekötőhüvelyek szakadófejes, csavaros, válaszfalas kivitelűek, melynek belső kialakítása illeszkedik a tipikus szektor formához. A hüvely feletti árnyékolt-szigetelő cső ugyan úgy háromrétegű, az árnyékolás folytonosítását és a páncélozás földelését ónozott rézszövedékkel és tekercsrugóval forrasztásmentesen oldják meg. A vízzáró tömítést háromágú elágazó idommal és vastagfalú zsugorcsővel biztosítják.

A TRAJ-12 és MXSU-12 között a különbség a toldóhüvelyben van, míg a TRAJ-12-ben az EXRM-0961-es toldóhüvelyek 70-120 mm2 és 150-240 mm2-es átfogást biztosítanak, addig az MXSU-ban a BSMB sorozatú hüvelyek 70-150 mm2 és 95-240 mm2 tipikus átfogást biztosítanak. Mivel a térvezérlés az MXSU-ban hasonlít a régi, tradicionális Raychem EPKJ-17-es (összekötőhüvelyt nem tartalmazó) vegyes kötések felépítéséhez, ezért ezek a kötések kissé hosszabbak mint a TRAJ kötések.

Átmeneti (vegyes) összekötők műanyag szigetelésű árnyékolt és háromerű, érköpenyes, olajospapírszigetelésű (HL struktúra) kábelekre 20(24), 35(42) kV, TRAJ-24, MXSU-24, TRAJ-42

A TRAJ-24 és MXSU-24-es vegyeskötésekben az olajzárás és a műanyag kábelek struktúrájára való átalakítás hasonló mint a 10 kV-os készletekben. A különbség -az olajospapír-szigetelésű HL struktúrájú kábelek felépítésből következően- a páncélozás és az érárnyékolás folytonosításában van, ezek közösítése és bekötése a műanyag kábelek árnyékolásához.

Itt megjegyzendő, hogy habár Magyarországon inkább a 3HL (3-eres, ér(ólom)köpenyes) kábeleket használtak 20 és 35 kV-on, de ezen átmeneti összekötőknek létezik olyan kivitele, mely egyeres, ér(ólom)köpenyes, olajospapírszigetelésű kábelek (1HL) és árnyékolt műanyagszigetelésű kábelek összekötésére készült.

Szintén nem elterjedt Magyarországon az olyan 20 ill 35 kV-os olajospapírszigetelésű de övköpenyes (3SB) kábel, ami hasonlít a 10 kV-os struktúrához, azonban ezen 20 és 35 kV -os Raychem összekötőknek is létezik 3SB-s változata.

A TRAJ-24 és MXSU-24 között a különbség a toldóhüvelyben van, míg a TRAJ-24-ben az EXRM-1260-as toldóhüvelyek 70-150 mm2 és 120-240 mm2-es átfogást biztosítanak, addig az MXSU-ban a BSMB sorozatú hüvelyek 50-150 mm2 és 95-240 mm2 tipikus átfogást biztosítanak. Mivel a térvezérlés az MXSU-ban hasonlít a régi, tradicionális Raychem EPKJ-24-es (összekötőhüvelyt nem tartalmazó) vegyes kötések felépítéséhez, ezért ezek a kötések kissé hosszabbak mint a TRAJ kötések.

35(42) kV-on szakadófejes, csavaros összekötőhüvelyt tartalmazó vegyeskötés a TRAJ-42-es sorozat. Ebben a keresztmetszet átfogási tartomány a 70-120 mm2 illetve 120-240 mm2. Az összekötőhüvelyt nem tartalmazó készletek a régi, Raychem EPKJ-36-os család tagjai.

Kérdése van? Ötlete van?

Kábelszerelvényekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kollégáinkhoz! Több évtizedes tapasztalattal és kimagasló szaktudással állunk rendelkezésére.

polynorm-kabelszerelvenyek-a8 polynorm-kabelszerelvenyek-b8 polynorm-kabelszerelvenyek-c8 polynorm-kabelszerelvenyek-d8 polynorm-kabelszerelvenyek-e8

Mi megválaszoljuk!

POLY-NORM 2000 Kft. H-1147 Budapest Lőcsei út 81. H-CS 8-16 P 8-14 (06) 1-461-01-70 (06) 1-461-01-71 polynorm2000@polynorm2000.hu