Kérdése van? Keressen minket! (06) 1-461-01-70

Csővezeték kísérőfűtés

Fagymentesítéshez és max. 230°C-ig történő hőntartáshoz

Szabadtéri és nem temperált helyiségek csővezetékeinek kétség kívül legmegbízhatóbb fagymentesítési vagy hőntartási módja az önszabályozó elektromos fűtőkábelekkel történő kísérőfűtés. Önszabályozó tulajdonságaik révén nem kell méretezni, tetszőleges hosszra levághatóak, nem tudják magukat elégetni és átlapolásoknál sem égnek át, továbbá fizikai paramétereiknek köszönhetően nagy felületen tudják átadni a hőt, ami hődinamikai szempontból fontos.

A csővezetékek fagymentesítésénél általában víz alapú médiumokat veszünk figyelembe, melyeknek hőmérsékletét állandóan +5°C-on (szennyvíz esetén +15°C) vagy a felett szükséges tartani. A csővezeték átmérőjének, a hőszigetelés anyagának és vastagságának, valamint a környezeti hőmérsékletnek függvényében változik a csővezetékek hővesztesége méterenként, melyet pótolni szükséges az elfagyás megakadályozásához. Az önszabályozó fűtőszalagok a gyárilag beállított rácsszerkezetüknek köszönhetően +5/+10°C-os környezeti hőmérséklet esetén képesek leadni 10...65 Wattot méterenként (230 V AC névleges feszültség esetén), amivel megfelelő hőszigetelés mellett képes pótolni a keletkezett hőveszteséget, ezáltal biztosítva a csővezeték teljes keresztmetszetében a szükséges +5°C-os hőmérsékletet. Önszabályozó tulajdonságaik révén gyorsan felfűtik a csővezetéket, mindig a környezeti hőmérséklethez igazítják a leadott teljesítményüket, hogy folyamatosan biztosíthassák a fagymentesítést vagy a hőntartást.

A csővezetékek fagymentesítésére és hőntartására, a hőszigetelés vastagságok függvényében többnyire elegendő egy, a csővezetékkel párhuzamosan fektetett fűtőszál beépítése. Nagyobb átmérőjű (pl. Ø150-400mm) csövek esetén is elegendő lehet egy nagyobb teljesítményű vagy két kisebb teljesítményű párhuzamosan vagy spirális menetemelkedéssel fektetett önszabályozó fűtőszál beépítése.

Legkeresettebb önszabályozó illetve párhuzamos teljesítményhatárolású fűtőkábel típusok gyártónként:

Raychem – 3BTV2-CT, 5BTV2-CT, 8BTV2-CT, 10BTV2-CT, 10QTVR2-CT, 15QTVR2-CT, 20QTVR2-CT, 4XTV2-CT, 8XTV2-CT, 12XTV2-CT, 15XTV2-CT, 20XTV2-CT, 5KTV2-CT, 8KTV2-CT, 15KTV2-CT, 20KTV2-CT, 5VPL2-CT, 10VPL2-CT, 15VPL2-CT, 20VPL2-CT, FS-A-2X, FS-B-2X, R-ETL-A, R-ETL-B, FROSTOP-BLACK, FROSTOP-GREEN

Klöpper-Therm – KT23J, KT25J, KT28J, KT210J, HKT25J, HKT210J, HKT215J, HKT220J

Eltherm – ELSR-M-10-2-AO, ELSR-M-15-2-AO, ELSR-N-20-2-AO, ELSR-N-30-2-AO, ELSR-N-40-2-AO

Thermotex – SRFLV10-24-CR

Eltrace – TRACECO ESR-15-AO, TRACECO ESR-20-AO, TRACECO ESR-30-AO, TRACECO ESR-40-AO, GELTHERM, AQUACABLE

Dekoron Unitherm – 2256-27A99-H00

A hagyományos, állandó teljesítményű és ellenállású ohmikus elektromos fűtőkábelek is rövidtávú megoldást jelenthetnek a problémára, nem rendelkeznek mozgó alkatrésszel, de élettartamuk rövid valamint pontos méretezést követelnek meg. Ha nem megfelelő a méretezése, akkor a kábel könnyen eléghet, a kivitelezése során ügyelni kell arra, hogy a kábelek szorosan illeszkedjenek a csővezetékhez és a hőszigetelés alatt ne keletkezzen légrés (a kábelek eléghetnek), továbbá nehogy összeérjenek a kábelek, mert akkor az átlapolásoknál átégetik egymást.

Legkeresettebb állandó típusú fűtőkábel típusok gyártónként:

Eltrace – AQUACABLE

 

A csővezetékeiben vezetett médiumok a használatos hőszigetelések ellenére megfagyhatnak vagy megdermedhetnek, melyek így hatalmas károkat okozva üzemképtelenné teszik a szükséges technológiákat.

A termékkínálatunkban szereplő önszabályzó fűtőszalagok és állandó teljesítményű fűtőkábelek több mint hetven típusa közül a Raychem önsazbályozó WinterGard, FroStop, R-ETL, az Eltherm önszabályozó ELSR, az Eltrace önszabályozó Traceco-ESR és az állandó teljesítményű AquaCable kábelcsaládokba tartozó típusok alkalmazhatóak csővezetékek fagymentesítésére.

 A kísérőfűtésként beépítendő fűtőkábelek kiválasztásához figyelembe kell venni, hogy milyen hőmérsékleten szükséges tartani a médiumot (pl. fagymentesítésnél tipikusan +5°C), mekkora a minimális környezeti hőmérséklet (pl. Magyarországon szabadban tipikusan -20°C), mekkora a fűtendő technológia átmérője és milyen vastagságú és anyagú hőszigeteléssel kerül burkolásra. A technológiai csővezeték átmérője, hőszigetelés vastagsága, tartandó hőfokának és környezeti hőmérsékletének különbségéből kiszámolt ΔT ismeretében megállapítható a méterenkénti hőveszteség, melyet pótolni szükséges az elfagyás vagy megdermedés megakadályozásához.

 Fém csövekre üvegszálas rögzítő szalaggal, műanyag csövekre minden esetben öntapadó alumínium fóliával rögzítsük az önszabályozó fűtőszalagokat. Az állandó teljesítményű fűtőkábelekhez minden esetben (fém és műanyag csőre egyaránt) öntapadó alumínium fólia szükséges a rögzítéséhez! A termosztátok érzékelőit mindig a csővezeték fűtőszalaggal átellenes oldalára rögzítsük.

 

Csővezetékek fagymentesítésére a hőszigetelés vastagságok függvényében, többnyire elegendő egy, a csővezetékkel párhuzamosan (vízszintes technológiánál mindig a csővezeték alsó körnegyedén) fektetett fűtőkábel beépítése. Nagyobb átmérőjű (pl. Ø200mm felett) csövek esetén is elegendő lehet egy nagyobb teljesítményű vagy két kisebb teljesítményű, párhuzamosan fektetett fűtőkábel beépítése. Könyököknél illetve függőleges csőszakaszoknál mindig a csővezeték külső (hosszabb) sugarán kell vezetni a kábeleket.

A kábeleket, amennyiben a terv megkívánja (a szükséges teljesítmény nagyobb, mint 1 m fűtőszalag teljesítménye, de kevesebb, mint 2 m fűtőszalag teljesítménye) spirális menetemelkedéssel is fektethetjük a csővezetékhez.

 A csőtechnológiák szerelvényeinél keletkezett hőveszteségét többlet fűtőkábel mennyiséggel szükséges pótolni. Szelepeknél, karimáknál és alátámasztásoknál a specifikációnak megfelelő fűtőszalag hurkot kell kialakítani. Felfüggesztéseknél arra kell ügyelni, hogy a kábeleket mindig a tartókeret felett vezessük. Fűtőszalagok rögzítéséhez mindig rögzítőszalagot használjunk.

 A kísérőfűtési rendszereinek telepítése esetén mindig alkalmazzunk a feladatnak megfelelő, felület vagy környezet érzékelő termosztátot, amely hőmérséklet függvényében kapcsolja be a fűtést. Felületi hőmérsékletérzékelős termosztátok esetében a kísérőfűtés csak a tetszőlegesen beállítható csőhőmérséklet alatt kapcsol be, melyet a szigetelés alá bevezethető szenzor érzékel.  Környezeti hőmérsékletérzékelős termosztát esetében a kísérőfűtés csak a tetszőlegesen beállítható környezeti hőmérséklet alatt kapcsol be. Különálló technológiánként, valamint nagyobb hosszúságú csővezeték rendszer esetén maximum 100 méterenként javasolt egy-egy külön termosztát elhelyezése.

Kérdése van? Ötlete van?

Fűtőkábelekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kollégáinkhoz! Több évtizedes tapasztalattal és kimagasló szaktudással állunk rendelkezésére.

polynorm-futokabelek-a1 polynorm-futokabelek-b1 polynorm-futokabelek-c1 polynorm-futokabelek-d1 polynorm-futokabelek-e1

Mi megválaszoljuk!

POLY-NORM 2000 Kft. H-1147 Budapest Lőcsei út 81. H-CS 8-16 P 8-14 (06) 1-461-01-70 (06) 1-461-01-71 polynorm2000@polynorm2000.hu