Kérdése van? Keressen minket! (06) 1-461-01-70

Kábelszerelvények

A TE Connectivity Raychem kábelszerelvény családja

Hosszú, kitartó, széleskörű kutatás és műszaki együttműködés során a TE Connectivity - Raychem termékek a legutóbbi 5 évtizedben egy teljes kábelszerelvény rendszerré fejlődtek, egészen 245 kV-ig.

A Raychem kábelszerelvények kiváló szigetelő, és tömítő tulajdonságaikkal, nagy mechanikai ellenállóképességükkel, kitűnő időjárás állósággal valamint a vegyi anyagok és az UV sugárzás elleni jellemzőkkel tűnnek ki. A Raychem kábelszerelvények szerkezete követi az adott kábel struktúráját, a szerelés során mintegy helyreállítja annak mechanikai és villamos tulajdonságait.

Hőre zsugorodó kábelszerelvények:

Az alkotóelemek zsugorképességének nagysága miatt viszonylag kevés szerelvénnyel egész széles keresztmetszeti és kábelszerkezetbeli tartományt lehet lefedni. Ez a raktározást egyszerűvé és gazdaságossá teszi. Ehhez járul még, hogy a Raychem termékek normál körülmények között korlátlan ideig raktározhatók, a jellemzők megváltozása nélkül.

A termékskála belsőtéri és szabadtéri végálzárókból, egyenes és átmeneti összekötőkből, univerzális szigetelő-, tömítő- és javítóanyagokból áll, melyeket az erősáramú kábelhálózatokon lehet használni.

Minden középfeszültségű szerelvényt térvezérlő rendszerrel láttak el, függetlenül attól, hogy ez egy különálló vezérlő cső, kendő vagy egy szigetelő cső belsejébe felhordott vezérlőréteg.

A végelzárók szigetelő csövei kúszóáram- és erózióálló anyagból készülnek, melyek kitűnő tömítést biztosítanak a környezet és a kábelburkolat, illetve a kábelsaru között. Rendelhetők szakadófejes-csavaros saruval vagy anélkül is.

Az összekötők fémes kötéseit és a megbontott szigetelést egy háromrétegű, árnyékolt szigetelő csővel zárjuk le, mely megfelelő átmenetet biztosít a kábel árnyékolása és az érszigetelés között. Elérhetők szakadófejes-csavaros toldóhüvellyel vagy anélkül is.

Hőre zsugorodó kábelszerelvények szerelése:

A kábel előkészítéséhez nincs szükség semmilyen különleges szerszámra. A hőre zsugorodó szerelvényeket általában propán-bután gáz segítségével zsugorítják. Vékonyabb zsugorcsöveknél, a kisebb hőigény miatt elektromos hőlégfúvó is használható.

Szállításkor az elemek feltágított állapotban vannak, így könnyen feltolhatók a már előkészített kábelre. A zsugorítás révén az elemek nagyon finoman és hatékonyan körülölelik az alsó felületet, ezáltal lezárják a kábelt és kitűnő tömítést biztosítanak, mert a melegítéskor megolvadó ragasztó és tömítőanyag még a legkisebb réseket is kitölti.

A Raychem kábelszerelvények szerkezeti felépítése hasonló a kábeléhez, így szűk helyekre is be lehet azokat helyezni. Hőre zsugorodó végelzárók fordított szerelése esetén csak az ernyőket kell fordított helyzetben zsugorítani és máris kész a szerelvény.

A kész szerelvényt a munka befejeztével azonnal a hálózatra lehet kapcsolni.

Elasztomerikus: hidegzsugor és feltolható kábelszerelvények:

A TE Connectivity Raychem a közelmúltban a tradicionális hőzsugor családja mellé kifejlesztett egy hidegzsugor és feltolható technológián alapuló kábelszerelvény családot, mindazon helyekre, ahol a szerelés során nyílt láng nem használható, vagy az összekötés során rövid hely áll rendelkezésre.

A feltolható kültéri- és belsőtéri végelzárók szigetelő teste magas minőségű szilikongumiból készülnek, amik kitűnő mechanikai, hidrofób és kúszóáram állósággal bírnak. A végelzárók integrált villamos térvezérlőt tartalmaznak.

A nagyfeszültségű kábelszerelvényektől átvett szilikon technológia kiváló villamos átütési szilárdságot és rugalmasságot eredményez. A végelzárók kitámasztó spirált nem tartalmaznak, elasztomerikus tulajdonságukat sokáig megőrzik, mindazonáltal az egyes készletek nagy átmérőtartományokban használhatók.

A hidegzsugor kül- és beltéri végelzáróknál a kitámasztó spirált a saru irányában kell kihúzni a végelzáróból. A kis spirál kihúzó erő és a rövid végelzáró hossz előnyös szűk helyeken való installációnál (pl. KÖF kapcsoló berendezésekben). A szilikongumi rugalmas tulajdonsága, hogy a kitámasztóspirál eltávolítása után nagy szorítóerőt biztosít a kábelen, illetve az egyes végelzáró méreteknek nagy a keresztmetszet átfogása. Olyan helyeken is installálhatók, ahol láng használata tiltott.

Műanyag szigetelésű egyerű kábelekhez készülnek egészen 42 kV-ig, a kiváló nedvességzáró tulajdonsága révén akár szakadófejes-csavaros saruval és préssaruval is használhatók, illetve rendelhetők.

A végelzárók szereléséhez az általános kábelelőkészítési szerszámokon túl nincs szükség semmilyen hőzsugor szerszámra. Minden készlet tartalmaz a feltoláshoz szükséges kenő segédanyagot.

A műanyagszigetelésű, egyeres kábelek összekötésére használható Raychem hidegzsugor "All-In-One" jellegű kábelösszekötőiben minden fontos alkatrész úgymint a szigetelőtest, a földelés – árnyékolás helyreállítás, valamint a vízzáró külső burkolat egy integrált rendszert alkot és egy kitámasztó spirál által feltágított állapotban kerül leszállításra.

Ez gyors szerelést és rövid parkoltatási hosszt eredményez. Az egytestű, szilikongumiból készült szigetelőtest nagy mechanikai tágíthatósággal rendelkezik, így az egyes összekötőknek nagy a keresztmetszet átfogási tulajdonsága.

A nagyfeszültségű technikánál kifejlesztett rendszerhez hasonlóan a szilikon szigetelőtest integrált geometriai térvezérlővel és az összekötő hüvely fölötti Faraday kalitkával rendelkezik, ami kiváló villamos szilárdságot biztosít. Emiatt további térkitöltő anyag a toldóhüvely fölé nem szükséges. Az összekötők szakadófejes csavaros toldóhüvellyel és anélkül is rendelhetők.

Az összekötők szereléséhez az általános kábelelőkészítési szerszámokon túl nincs szükség semmilyen hőzsugor szerszámra. Minden készlet tartalmaz a szereléshez szükséges kenő segédanyagot. A lezsugorítás során külön az erre célra kifejlesztett kitámasztó spirál kis erővel húzható ki.

Kérdése van? Ötlete van?

Kábelszerelvényekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kollégáinkhoz! Több évtizedes tapasztalattal és kimagasló szaktudással állunk rendelkezésére.

polynorm-kabelszerelvenyek-a polynorm-kabelszerelvenyek-b polynorm-kabelszerelvenyek-c polynorm-kabelszerelvenyek-d polynorm-kabelszerelvenyek-e

Mi megválaszoljuk!

POLY-NORM 2000 Kft. H-1147 Budapest Lőcsei út 81. H-CS 8-16 P 8-14 (06) 1-461-01-70 (06) 1-461-01-71 polynorm2000@polynorm2000.hu